In Fab: Tantra, een les in lust

Fab

fab 7, 2013

Tantra, een les in lust

Door Chantal van Wees

Toen orthopedagoog Marlène (39) van haar man Léon als verjaardagscadeau een workshop mocht uitzoeken, koos zij voor tantra. Het werd een opwindende ervaring met bijzonder resultaat.

Ons seksleven kon wel een boost gebruiken. Léon en ik hebben altijd een goede relatie gehad, ook fysiek. Maar als je al vanaf je vierentwintigste met één en dezelfde partner het bed deelt, kom je op een gegeven moment toch in een sleur. Dus toen Léon mij een cursus naar keuze aanbood voor mijn verjaardag, neigde ik als vanzelf naar tantra. Ik was daar altijd wel benieuwd naar, al wist ik er niet meer over dan dat het een spirituele methode is om seks op een diepere manier te beleven. Dat Léon meteen enthousiast reageerde, had ik wel verwacht. We zijn geen zweverige types maar staan allebei open voor spirituele experimenten. Al was dit natuurlijk toch een tikje spannender dan een doorsnee yogacursus.”

“Ik vond het doodeng. Al vanaf het moment dat we samen besloten dit te doen. Wat hield zo’n cursus eigenlijk in? Zouden we er echt moeten vrijen? In het bijzijn van of misschien wel mét andere cursisten? Ik ben niet preuts maar dat leek me niets. Misschien kwamen er wel vreemde, vieze mensen op af. Léon is psycholoog en ik heb ook een keurig beroep. Stel je voor dat je in je blootje tegenover een cliënt komt te staan? Brrr. We doken achter de computer, googelden op ‘tantra + workshop’ en gingen op ons gevoel af bij wat we tegenkwamen. Al snel ontdekten we de website van Tantratempel die wel uitnodigend overkwam. Dat zij ook privésessies van een halve dag aanbieden, gaf de doorslag. Wij wilden dit voor elkaar doen en niet geremd zijn door de aanwezigheid van anderen. En als we het niets zouden vinden, dan hadden we niet meer verpest dan een paar uur vrije tijd.”

“We leefden naar die datum toe met een mengeling van nieuwsgierigheid en spanning. Toen we eenmaal de parkeerplaats van de Tantra Tempel opreden, waren we allebei bloednerveus. Voordat we de auto uitstapten, maakten we een afspraak met elkaar: als één van ons zich niet op zijn gemak zou voelen, zouden we de sessie meteen verbreken. De Tantra Tempel ligt in the middle of nowwhere en ziet eruit als een schattige boerenhoeve. Via een prachtige tuin kwamen we in de ruimte waar het zou gaan gebeuren. Alles zag er schoon en netjes uit. Het was een soort omgebouwde praktijkruimte, al klinkt dat wat kil. Ze hadden er echt een tempel van gemaakt, met wierook en mooie beelden van Indiase goden. Het had een prettige sfeer. Van tevoren hadden we expliciet gevraagd of een vrouw ons wilde begeleiden, dan voel ik mij veiliger. Ik was bang dat het welicht een ranzige man zou kunnen zijn. Zoals te verwachten viel, had Leon bepaald geen moeite met een extra vrouw. De eigenaar kwam begroeten en stelde ons voor aan de vrouw die ons de tantra zou leren. We namen plaats op meditatiekussens en de man begon uit te leggen wat er allemaal zou gaan gebeuren. We zouden wat eten en drinken, daarna gingen we een ceremonie doen en vervolgens zou hij ons alleen laten met die vrouw. We kregen allebei een prachtig Indiaas kostuum aan. Een beetje vaag, maar ook wel grappig. En het maakte het misschien makkelijker om achter ons veilige masker vandaan te kruipen, en los te komen van wie we in het normale leven zijn.”

“We kregen sushi en thee. De man vertelde ons dat we elkaar moesten voeren en het eten moesten ‘ervaren’. We moesten de hapjes met liefde en tederheid aan elkaar geven en echt proeven. In het begin vond ik het een beetje vreemd, we kwamen hier toch niet om te leren eten? Sinds mijn babytijd ben ik door niemand meer gevoerd.Toen Léon de eerste tonijnsushi in mijn mond legde, kon ik mijn lachen maar net inhouden. Natuurlijk kwam dat vooral door de zenuwen. Omdat ik hier niet was gekomen om alles maar raar te vinden, besloot ik me in het diepe te werpen en alles open en serieus te benaderen, net als Léon. Ik liet de smaak van de sushi door mijn mond gaan en concentreerde me op de textuur van het zeewierblad, de rijstkorrels, de zilte smaak van rauwe vis. Het was heerlijk. En het voelde alsof ik verwend werd door Léon. Met diezelfde concentratie als waar ik mee proefde, duwde ik voorzichtig een sushirol tussen Leons lippen. Gek, ik genoot er net zo van als hij. ‘Dit is ook tantra,’ legde de man uit, ‘want het is een manier om je zintuigen te verscherpen. Nooit geweten dat eten zo’n fijne ervaring kan zijn.”

“Nog zo’n eyeopener was de begroetingsceremonie die volgde. Je denkt: wat een onzin, rituelen als je hand op je hart leggen en dan op het hart van je partner. En toch, als je elkaar heel lang diep in de ogen moet kijken met alle liefde en respect die je voor elkaar voelt, dan stroomt dat door je hele lichaam. Het was zo intens dat ik er tranen van in mijn ogen kreeg. Ik ben gek op Léon, maar hoeveel ik eigenlijk van hem houd, besefte ik op dat moment meer dan ooit. Het gekke is dat het toch intiem was, terwijl die man en vrouw erbij waren. De zachte stemmen waarmee zij ons stuurden, gaven het gevoel dat er maar één ding belangrijk was: onze liefde voor elkaar. Toen liet de man ons alleen met onze begeleidster en moesten wij ons uitkleden. We waren poedelnaakt. Onze begeleidster droeg alleen nog maar een string. Waar zijn we in godsnaam aan begonnen? ging er even door me heen. Om beurten moesten we op een massagetafel gaan liggen om elkaar op tantristische wijze te masseren. Ik dacht: laat mij maar eerst, dat is fijner voor Léon. Bij een man zie je nou eenmaal meer gebeuren als hij opgewonden raakt dan bij een vrouw.”

“Een half ontblote vrouw raakte mij aan, maar gek genoeg voelde het natuurlijk, veilig. Het was duidelijk dat ze niet opeens haar vingers in mijn vagina zou steken. Ik ging liggen, deed mijn ogen dicht en besloot me aan het moment over te geven. Ik voelde twee paar handen die zacht over mijn lichaam gleden.Over mijn oren, mijn hoofd, mijn borsten, mijn buik, mijn tenen. Een rilling trok door mijn ruggengraat toen de handen langs de binnenkant van mijn benen aaiden. Mijn vagina kneep even samen. Twintig vingertoppen streelden mij soms in lange streken, dan weer in kleine rondjes. Ik hoorde haar aanwijzingen fluisteren voor de verschillende bewegingen en verschillende materialen. Ik voelde hoe een veer langzaam mijn tepels kietelde en even later een zijden sjaal zacht over mijn venusheuvel gleed. Toen deed ik mijn ogen open en keek toe hoe zij mijn lichaam onder handen namen. Dat was een heel sensueel en erotisch gezicht. Al snel leek het of iedere cel van mijn lichaam in brand stond en hunkerde ik naar de volgende aanraking. Vervolgens was Léon aan de beurt. Bij hem vertelde ze dat sommige mannen het zo spannend vinden dat ze klaarkomen, maar dat anderen soms niet eens een erectie krijgen. En dat dat allemaal helemaal prima was, alles mocht. Na de eerste strelingen zag ik de spanning uit Leon’s gezicht wegglijden. Soms kreeg hij een stijve, dan ging het weer weg. Ik zag bij hem de hele mix van emoties langskomen die ik even daarvoor ook had ervaren: je vertroeteld voelen, verbondenheid, liefde, op een ander moment weer seksueler. Die vrouw en ik deden het echt met zijn tweeën. Léon is een knappe man, maar ik werd niet jaloers dat zij aan hem zat. Zij was subtieler dan ik, zij streek wel eens met haar hand langs zijn geslacht, maar alleen ik mocht hem vastpakken, al was het niet de bedoeling om hem daar heel erg te stimuleren. Het gaat bij tantra om het hele lichaam, de penis is daar slechts een onderdeel van.”

“Drie uur later zaten wij in de auto met maar één ding in gedachten: seks. De tantra had ons zo opgehitst dat we eenmaal thuisgekomen de kleren van elkaars lijf rukten. Die avond beleefden we een heel intense vrijpartij. Door de workshop was er zoveel bij ons en tussen ons losgekomen dat we wild tekeergingen, vol lust, heel spannend maar tegelijk vol liefde. Het was seks zoals we die in het begin hadden, toen we net verliefd waren, plus alle liefde die er tussen ons in de jaren is gegroeid. Ik kan het niet anders omschrijven dan seks op een dieper niveau. Missie geslaagd. De workshop veranderde ons seksleven niet enorm, maar het maakte ons wel bewuster van het verschil tussen gewoon seksen en de tijd nemen voor elkaar. Hoe stimulerend het is om elkaar aan te kijken, te strelen, niet direct naar elkaars geslachtsorganen te grijpen maar het hele lichaam te betasten. De allergrootste verandering die tantra in ons leven bracht, is ons dochtertje. Zij is op die wilde avond na de workshop verwekt. We waren er wel mee bezig om zwanger te worden, maar dat duurde en duurde. Ik was er destijds minder op gefocust, richtte me op andere dingen. Het was dus echt een verrassing toen we de datum van verwekking te horen kregen. We hadden een tantrakindje gemaakt. Met een kind kom je natuurlijk minder vaak aan seks toe, maar kwaliteit is belangrijker dan de kwantiteit. Dat leerden we door de tantra en we genieten erg van elkaar als we weer eens in elkaars armen liggen. Wel hebben we afgesproken om binnenkort weer een tantrasessie te doen, weer even dat contact maken, even onze relatie op de eerste plaats zetten en die intense liefdeslust voor elkaar weer voelen. Ik heb er nu al zin in.”

Wat vond hij ervan?
Léon: “Het mooiste vond ik dat tantra over liefde gaat. Je probeert je energie op een bepaalde manier te sturen, waarbij het seksuele maar een stukje van het hele verhaal is. Alles wat we deden, moest met liefde gebeuren. Zo hoort het eigenlijk altijd te gaan, maar daar ga je in het dagelijks leven toch vaak aan voorbij. Ik voelde me veilig en de focus lag op Marlène en mij. Het spannendste vond ik de massage die onze begeleidster en Marlène mij gaven. Ik vond ik het heel opwindend en geil om door twee blote vrouwen aangeraakt te worden. Toch hing er geen orgiesfeer. Het was eerder een intiem samenzijn. De geilheid sloeg ook niet door, ik ben niet klaargekomen. Een orgasme voelde ook niet als een doel, het ging echt om het genieten van alles wat het moment bracht. Het was een bijzondere ervaring.”

Op Lustles?
Er zijn een vele aanbieders van tantracursussen in Nederland, die verschillen in prijs, duur en aanpak. Bedenk wat je insteek is als je het zelf een wilt ervaren. Wil je verlicht worden of is meer genieten van en met je bedpartner genoeg? Ga je voor echte seks of voor een tantrameditatie waarbij er geen fysiek contact wordt gemaakt? Wil je het in groepsverband, alleen of samen met je partner? Een accreditatie voor erkende tantracentra is momenteel nog in ontwikkeling. Wil je voorkomen dat je bij éém of andere louche seksclub terechtkomt, doe dan als Marlène en Léon: bekijk het aanbod online en ga op je gevoel af. Neem contact op met de organisatie, daaruit kun je opmaken of het iets voor jou is. Je ongemakkelijk voelen is immers precies wat je niet wilt als je je seksleven (nog) lekkerder wilt maken.

Meer informatie?
Marlène en Léon bezochten http://www.tantratempel.nl
Andere centra: http://www.tantra.nl, http://www.helioscentrum.nl
Boeken: Tantra. Een weg naar intimiteit en extase, Margo Anand, ISBN: 97890633596
Tantra, De spirituele weg naar magische erotiek en opwindende seks, Cassandra Lorius, ISBN: 9789044706918
Tantra. Het verlangen naar verbinding, Jan Den Boer, ISBN: 9789062290895

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s